piątek, 19 lipca, 2024
Kuchnia

Jakie są plusy i minusy patelni ze stali węglowej?

Istnieje wiele korzyści z używania patelni ze stali węglowej. Są one trwałe, sprawiają, że gotowanie żywności łatwiejsze i zdrowsze, i mogą przetrwać przez dziesięciolecia, jeśli są odpowiednio zadbane. Z drugiej strony, może Ci się nie podobać, że te patelnie są ciężkie w dotyku lub że nie nagrzewają się tak szybko, jak inne rodzaje naczyń. Jeśli nadal nie jesteś pewien, czy stal węglowa jest odpowiednia dla Twoich potrzeb kuchennych, czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jakie plusy i minusy wiążą się z tym wyborem!

Dobry wybór dla osób z alergią na metale

Patelnie ze stali węglowej są dobrym wyborem dla osób z alergiami na metale, ponieważ nie zawierają niklu ani chromu. Stal węglowa jest najlepiej znana jako materiał używany do produkcji stali nierdzewnej, więc jest bardziej odporna na zarysowania niż inne metale i nie będziesz miał tych problemów, które pochodzą z gotowania w miedzianych garnkach, takich jak wysypki skórne lub anemia. 

Patelnie ze stali węglowej są również dobrym wyborem dla osób, które chcą uniknąć toksycznych oparów z aluminiowych garnków do gotowania. Stal węglowa nie jest tak trwała i nie klei się jak stal nierdzewna, więc najlepiej używać jej z antyadhezyjnym środkiem, takim jak olej lub masło, które pomogą rzeczom ślizgać się łatwiej na patelni. Oznacza to również, że powierzchnia będzie wymagała ponownego sezonowania od czasu do czasu.

Przyjazne dla środowiska – nie zawierają żadnych szkodliwych substancji chemicznych

Stal węglowa jest metalem, który zawiera węgiel zmieszany z innymi elementami. Może być używana zarówno do garnków, jak i patelni, ponieważ jest wystarczająco wytrzymała do wysokich temperatur po obu stronach jej powierzchni. Nagrzewa się równomiernie, w przeciwieństwie do aluminium, które szybko stygnie, gdy używasz tylko jednej powierzchni, ponieważ tak dobrze przewodzi ciepło.

To nie teflon

Wadą jest to, że na patelni ze stali węglowej może być ciężko usmażyć jajka i wymagają więcej czasu na rozgrzanie niż inne rodzaje patelni. Nie możesz po prostu wbić jajek na patelnię i poczekać kilka minut. Patelnie ze stali węglowej wymagają sporządzenia mieszanki oleju i masła, którą wylewa się na wierzch jajka, a następnie gotuje na małym ogniu przez długi czas, aż zamieni się ona w stałą (a nie gumową) białą masę. Dzieje się tak, ponieważ stal węglowa nie jest dobrym przewodnikiem ciepła, więc osiągnięcie pożądanej temperatury trwa dłużej.

Wymagają więcej opieki i konserwacji niż inne patelnie.

Wymagają one więcej regularnej uwagi niż inne naczynia, ponieważ trzeba myć je ręcznie, a nie umieszczać w zmywarce, co może być czasochłonne. Są one również cięższe, co oznacza, że trzeba być ostrożnym przy obchodzeniu się z nimi. Najlepszym sposobem na czyszczenie patelni ze stali węglowej jest ręczne czyszczenie ciepłą wodą z mydłem, przy czym należy pamiętać, aby nie szorować zbyt mocno, ponieważ może to spowodować uszkodzenie powłoki ochronnej.

Patelnie ze stali węglowej mogą się odkształcić.

Patelnie ze stali węglowej różnią się od innych patelni, ponieważ nie mają powłoki i mogą, zmieniać kształt lub rdzewieć, jeśli gotujesz na nich jedzenie zbyt długo.

Wnioski

Jeśli masz alergię na metal, to posiadanie patelni ze stali węglowej może być dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Są one również przyjazne dla środowiska, ponieważ nie zawierają żadnych szkodliwych chemikaliów jak patelnie teflonowe czy ze stali nierdzewnej. Minusem jest to, że na tych patelniach może być trudno usmażyć jajka i rozgrzanie jej zajmuje więcej czasu. Patelnie ze stali węglowej wymagają więcej opieki i konserwacji niż patelnie nieprzywierające lub ze stali nierdzewnej, co oznacza, że trzeba je myć ręcznie. Mam nadzieję, że ten artykuł rozjaśnił Ci trochę sprawę tego rodzaju patelni.Aby podjąć trafną decyzję, musisz przeanalizować, jak ma się bilans strat i korzyści w Twoim personalnym przypadku.