Jak przygotować patelnię żeliwną do użytku?
Naczynia kuchenne wykonane z żeliwa cechuje to, że należą do tej kategorii przedmiotów, które kupuje się na całe życie. Są praktycznie niezniszczalne i jeżeli będziemy o nie odpowiednio dbali, to będą doskonale służyć w kuchni przez lata. Mają wiele zalet, które zdecydowanie przewyższają wady. Jedną z nich jest konieczność sezonowania patelni przed pierwszym użyciem oraz odpowiednia konserwacja w trakcie jej użytkowania. Jednak gdy przeprowadzi się to odpowiednio, to okaże się, że jest to czynność, która nie wymaga specjalnych nakładów pracy.
Pierwsze sezonowanie patelni żeliwnej
Kupując nową patelnię żeliwną, trzeba ją wcześniej odpowiednio przygotować do użytku. Jest to jednorazowa czynność, którą powtarzać będzie trzeba tylko wtedy, gdy naprawdę źle potraktujemy naszą patelnię (np. zostawimy na noc w zlewie z wodą z płynem do mycia).
Potrzebne będą:
- nowa patelnia
- płyn do mycia naczyń (tak, wyjątkowo tym razem go użyjemy)
- gąbka ręczniki papierowe i szmatka kuchenna
- olej roślinny lub smalec
- piekarnik
Proces sezonowania wygląda następująco:
- Rozgrzej piekarnik do 200 – 250 stopni
- Wyczyść dokładnie patelnię przy pomocy gąbki oraz płynu do naczyń. Uwaga! Płynu używasz tylko przy pierwszym sezonowaniu. Nowe patelnie są bardzo często pokrywane woskiem oraz innymi substancjami ochronnymi i płyn pomoże w pozbyciu się ich.
- Opłucz dokładnie patelnię, a następnie wytrzyj i wysusz.
- Przy pomocy ręcznika papierowego nanieś na patelnię cienką warstwę oleju roślinnego lub smalcu. Pokryj nim zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną stronę patelni.
- Umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku do góry nogami. Na spodzie piekarnika umieść arkusz folii aluminiowej (zbierze tłuszcz, który może skapywać z patelni).
- Przez około godzinę wypalaj patelnię w piekarniku w wysokiej temperaturze.
- Wyłącz piekarnik i pozwól patelni w nim wystygnąć.
- Gotowe! Patelnia jest gotowa do użytku.
Tak przygotowana patelnia żeliwna będzie służyć przez lata. Co jakiś czas może okazać się, że konieczne będzie powtórzenie tego zabiegu.
Konserwacja patelni żeliwnej
Żeby nasza patelnia żeliwna służyła nam z powodzeniem na codzień, konieczna jest jej odpowiednia konserwacja. Wystarczy trzymać się kilku zasad i okaże się, że powtórne sezonowanie nie będzie szybko potrzebne.
Codzienne postępowanie z patelnią żeliwną można sprowadzić do tych zasad:
- po smażeniu pozwól patelni wystygnąć, nie zalewaj jej zimną wodą gdy jest bardzo rozgrzana – może to prowadzić do mikropęknięć żeliwa
- nie używaj płynu do naczyń – wyczyść patelnie przy pomocy gąbki i wody
- gdy coś się przypaliło i przywarło, spróbuj dodać na patelnię sól i to zetrzeć, gdy nie pomaga użyj metalowego druciaka, jednak jego użycie może się wiązać z koniecznością ponownego sezonowania
- wytrzyj patelnię do sucha
- natrzyj niewielką ilością tłuszczu i przykryj wnętrze ręcznikiem papierowym i przechowuj w suchy miejscu
Odpowiednio dbając o patelnię, możemy być pewni że posłuży przez długo, bez konieczności ponownego sezonowania.