Czym różnią się od siebie odmiany chili?

Ludzie dzielą się na tych, co uwielbiają ostrą kuchnię i tych, którzy jeśli by mogli, to całkowicie wyłączyliby chilli ze swojego jadłospisu. Ostre papryczki potrafią nadać potrawie niezwykły smak, który sprawi że nasi goście zapamiętają ją na długo – zarówno wtedy gdy uwielbiają ostrą kuchnię, jak i wtedy gdy za nią nie przepadają.

Nazwa papryka chili odnosi się do całej grupy ostrych papryk, w skład której wchodzą liczne odmiany oraz kultywary papryki. Różnią się one ostrością, smakiem, zapachem, wielkością oraz zastosowaniami. Poszczególne odmiany papryki można suszyć, marynować, jeść na surowo, grillować, faszerować, dodawać do sałatek – możliwości jest masa. Wszystko zależy od tego z jaką papryką mamy do czynienia i w jakiej formie najbardziej lubimy ją jeść.

Do najpopularniejszych odmian ostrej papryki należą:

  • cayenne – ostra podłużna papryka, najczęściej używana po wysuszeniu i zmieleniu jako pieprz cayenne
  • pepperoni – słodko-ostra, używana jako przyprawa do zaostrzająca smak potraw
  • jalapeno – średnio ostra, jedna z najpopularniejszych papryk w Meksyku, dodatek i składnik wielu dań, używana świeża lub konserwowa
  • piri-piri – małe, ostre papryczki z których robi się ostry sos
  • habanero – bardzo ostre, małe papryczki o nieregularnym, okrągłym kształcie, występujące w kolorze czerwonym, pomarańczowym oraz żółtym

Papryczki chili i ostre potrawy wspomagają metabolizm oraz przemianę materii. Pieczenie i ostrość, które zniechęca wiele osób jest kwestią przyzwyczajenia – im częściej, więcej i ostrzej jemy, tym mniej będzie nam ono przeszkadzało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *